<BGSOUND SRC="ljud/victorjara.wav" LOOP=0>

Victor Jaras liv och död (1932 - 1973)

Det finns många som har kämpat för de mänskliga rättigheterna
och Viktor Jara var en av dom.
Hans öde har fängslat mig i många år.Gitarren var hans vapen och hans musik uppskattas i Chile, både musikaliskt och kulturellt.

Victor Jara föddes i en liten förstad till Santiago. Hans barndom var inte speciellt harmonisk, på grund av faderns alkohol problem. När fadern flyttade hemifrån kom Victor Jara sin mor nära. Hennes optimistiska utstrålning, gav honom tro på framtiden Hon lärde honom spela gitarr, och hon lärde honom också många traditionella folksånger.

Victor Jara var bara 15 år när hans mor dog. Han började grubbla så ett tag ville han bli präst, men sedan slöt han sig till armén. Han återvände hem efter några år, men hittade inget arbete. Därför började han studera Chilensk folkmusik med några vänner. Och under den här tiden utvecklade han ett intresse för teater, och började utbilda sig till skådespelare vid Teaterhögskolan vid Chiles universitet. Därefter gick han över till regi.

Under dessa år, var Victor Jara delaktig i otaliga teater produktioner. Han återupptog också sin sång och fortsatte att studera folkmusik. och snart började han sjunga mer och mer.

Under den här tiden började han bli innolverad i Chilensk politik och 1966 gjorde han sin första skiva.

Följande år fortsatte han sitt arbete som Teater regissör, men han tillbringade mer och mer tid med sina sånger och politiska aktiviteter. Victor Jaras sånger är är fyllda av hans tankar på det hårt arbetande folken ute på den Chilenska landsbygden, och i många av hans sånger hyllade han dessa människor.
På grund av hans kärlek till sitt land, var många av hans sånger en protest mot orättvisorna som förekom och mot de politiska skandalerna.

Victor Jaras hängivenhet för hans politiska ideal, gjorde att han starkt stöttade Salvador Allende i hans president kampanj(1973).
Allende var en del av "Popular Unity party" (en del av Chiles kommunist parti) och Victor Jara, tillsammans med andra Chilenska sångare, gav konserter till förmån för Allende och hans politiska mål.

Allende var en progressiv kandidat som också värnade om sitt folk. "Popular Unity party" hade planer på att satsa på utbildning,och införa härbärgen och fri medicinsk vård.
Ett av målen i kampanjen för Allende var en konsert som tog plats i Chiles Stadium, där många politiska artister sjöng till förmån för Allende. Allendes kampajn blev en succé, och han blev Chiles tillträdande president.

Likväl, fanns det många som motsatte sig valet av Allende och militären organiserade en kupp för att återta makten.
Allende mördades och militären återtog regerings byggnaden. På dagen när denna tragedi utspelades, var Victor Jara på sitt arbete vid "State Technical University".

Byggnaden var omringad av militären, som arresterade Victor Jara. De förde bort honom till olika fängelser, och han var inspärrad i fem dagar sammanlagt under vidriga förhållanden. Han fick knappt någon mat eller vatten. Hans medfångar vittnade om att under dessa lidande, var han bara koncentrerad på sina medfångars väl.

Slutligen fördes Victor Jara och andra politiska fångar till Chiles Stadium, där konserten för Allende tidigare hade hållits. Där torterade och mördade militären många människor.
De krossade Victor Jaras händer så att han inte kunde spela på sin gitarr längre. Sedan hånade de honom och tvingade honom att försöka sjunga och spela sina sånger.

Även under denna grymma tortyr, sjöng Victor Jara underbart en strof av "Popular Unity party" sång. Efter detta, mottog han mängder med slag och sparkar, och slutligen blev han brutalt mördad med ett kulspruta och blev buren till en massgrav.
Efter denna fruktansvärda död blev Joan Jara, hustrun till Victor,visad till hans kropp.
Hon tog hand om sin man och gav honom tillslut en anständig begravning.

På grund av alla problem i Chile, blev hon tvingad att lämna landet i hemlighet. med band av Victor Jaras musik. Även idag, är Victor Jaras sånger respekterade runt om i världen.

Victor Jara är ett underbart exempel på en intelligent
och uppriktig människa
som uttryckte sig starkt genom sina sånger.
Som ett resultat, är sångerna av Victor Jara
ett testamente för hans styrka och sin positiva syn på livet.Ja, Victor Jara,
du gav ord åt dom fängslades längtan till frihet,
och åt dom plågades tro
på en framtid där bara folken har makt.
Och du gav styrka och mod
åt dom förtrampades drömmar,
men mot dom rika och få
sjöng du ut ditt förakt.

(Mikael Wiehe)


Home Map

Backgrounds by Birgitta
Birgitta Broström COPYRIGHT 2002